Tuesday, 23 June 2015

RESEPI MAMA RAMADHAN 2 -19062015

Ramadan 2..1906- Jumaat



Resipi Mama

1.  Masak Tempoyak Pucuk Kayu
2.       Ikan Terubuk Masin Goreng

Dessert-  Pengat Nangka
Beli talam berbagai—sermuka..kole kacang.. talam cendol..talam keladi










Masak Tempoyak udang Pucuk Kayu

    Bahan- Bahan

     Pucuk ubi - 1 cekak
     Pucuk  labu - 1 cekak
     Pucuk kaduk - 10 helai
     Pucuk kajang panjang- 1 cekak
     Daun kunyit - 4 helai
      Serai - 2 batang...... Semua di atas dihiris halus.
      Buah Petai - 2 papan ( dibelah2)

     Udang - secukupnya  - 20 ekor -dibuang kulitnya
    Santan - 1 kotak (200ml); garam secukup rasa
    Bawang merah --5 biji
B Bawang putih - 2 biji
   Cili api - 10 tangkai ....dikisar halus

      Cara memasak :  Campur semua  bahan yang telah  dikisar..masukkan udang dan santan. Masak hingga mendidih. Baru masukkan semua hirisan pucuk-pucuk kayu tadi. Biar sebentar hingga sebati masak.



                
  Ikan Terubuk Serawak  Masin Bercili

     Bahan-bahan:

Ikan Terubuk Serawak Masin  - separuh/ 1/2 ekor

Bawang merah - 3 biji
Bawang putih- 2 biji
 Cili padi- 1biji

Semua nya ditumbuk kasar.
                                            Sedikit Minyak untuk menumis.

Cara Memasak:
Tumis semua bahan tumbuk.Masukkan ikan masin dan gaul.


PENGAT  NANGKA


     Bahan-bahan :

         Nangka  masak -  20 ulas - di belah 2
         Gula Enau - 1 ketul; gula pasir - 2 senduk
         Santan - 1 kotak (200ml) + air - 3 cawan

        Biji sago - 1 cawan - direndam hingga kembang

   Cara memasak :
   1. Masukkan semua bahan di atas sehingga  mendidih.
    2.Masukkan sago dan biarkan seketika.
    3. Sedia untuk dihidangkan
       




                                                      
                                                                               





    

No comments:

Post a Comment