Ramadan 2..1906- Jumaat
Resipi Mama
2. Ikan Terubuk Masin Goreng
Dessert- Pengat Nangka
Beli talam berbagai—sermuka..kole kacang.. talam cendol..talam keladi
Masak Tempoyak udang Pucuk Kayu
Bahan- Bahan
Pucuk ubi - 1 cekak
Pucuk labu - 1 cekak
Pucuk kaduk - 10 helai
Pucuk kajang panjang- 1 cekak
Daun kunyit - 4 helai
Serai - 2 batang...... Semua di atas dihiris halus.
Buah Petai - 2 papan ( dibelah2)
Udang - secukupnya - 20 ekor -dibuang kulitnya
Santan - 1 kotak (200ml); garam secukup rasa
Bawang merah --5 biji
B Bawang putih - 2 biji
Cili api - 10 tangkai ....dikisar halus
Cara memasak : Campur semua bahan yang telah dikisar..masukkan udang dan santan. Masak hingga mendidih. Baru masukkan semua hirisan pucuk-pucuk kayu tadi. Biar sebentar hingga sebati masak.
Bahan-bahan:
Ikan Terubuk Serawak Masin - separuh/ 1/2 ekor
Bawang merah - 3 biji
Bawang putih- 2 biji
Cili padi- 1biji
Semua nya ditumbuk kasar.
Sedikit Minyak untuk menumis.
Sedikit Minyak untuk menumis.
Cara Memasak:
Bahan-bahan :
Gula Enau - 1 ketul; gula pasir - 2 senduk
Santan - 1 kotak (200ml) + air - 3 cawan
Biji sago - 1 cawan - direndam hingga kembang
Cara memasak :
1. Masukkan semua bahan di atas sehingga mendidih.
2.Masukkan sago dan biarkan seketika.
3. Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment