Tuesday, 23 June 2015

RESIPI MAMA - RAMADAN 3- 20062015

Ramadan 3..20.06-sabtu

Famili sya berbuka puasa kat rmah

                                                          Resepi Mama

1. Ayam kampong masak lemak kuning 
2.       Ayam goreng berempah
3.       Pajeri nenas- pajeri mangga
4.       Sayur sawi mini(putih) goreng
5.       Budu

Dessert:  otak2..(Sya beli)
Minuman : air macam2 rasa – herba- serai+ lemon+mint
 = asam boi= air laici+   aiskrim soda
   Air kelapa…air manga..tembikai









           Ayam  masak lemak kuning  kaduk 

Bahan-bahan:

Ayam - 1 ekor di potong 12

Ubi kentang- 2 bji
Pucuk kaduk - 10 helai- dihiris kasar
Pucuk asam keping / asam keping- 3 keping

Santan (20 ml) + 3 cawan air
Garam secukup rasa

Bawang merah - 5 biji
Bawang putih- 3
Lengkuas - 1 inci
Serai - 2btg dihiris
Cili padi - 5 biji................dikisar  halus bersama santan.

Cara memasak :   
Kecutkan ayam santan terlebih dahulu hingga kering airnya. 
Masukkan  bahan kisar bersantan , kentang , garam dan biarkan sehingga ubi kentang empok.
Masukkan daun kaduk, asam keping. , sehingga mendidih.


AYAM GORENG BEREMPAH

Bahan-bahan:
Ayam ..terutama bahagian bersendi- peha, kepak 
Rempah daging, bawang putih- 10  , lada sulah, garam secukup rasa.
Minyak. Daun kari.


Kaedah : 

1. Tumbuk bawang putih kasar. Lumurkan pada ayam dan rempah daging , garam lada sulah. Perapkan.sebentar. Setengah jam lagi ok.
2. Panaskan minyak. Masukkkan dan kari..Ayam yang diperap.Goreng hingga kekuningan.


Sawi mini  goreng / kailan/ kangkung
Bahan-bahan:

Sawi  mini - 20 

Udang kering- 1 sudu
Cili masak - 1 biji
Bawang puteh- 3 biji
Bawang merah - 2 biji.... Di tumbuk kasar
Garam secukup rasa

Kaedah :

1. Tumiskan bahan tumbuk. . 
2. Masukkan sawi  sebentar sehingga kecut. Letakkan sedikit air.

Pajeri Nenas 
                                         Bahan-bahan:

1 biji nenas masak - di potong kecil2 , dicelur sekejap., ditapis

Bawang merah - 6 biji
Bawang putih   - 2 biji
Halia  - 1 inci .............Di tumbuk halus

Udang kering- 1 cawan direndam , ditumbuk.
Gula enau - 1 ketul; gula pasir
Rempah kari- 3 sudu besar
Cili giling- 3 sudu besar
Santan (200ml) + 3 cawan air

Kaedah:

1. Tumis bawang, cili,rempah, udang kering.
2. Masukkan santan -air, gula enau,gula pasir.
3. Masukkan  Nenas / Mangga . Masak hingga mendidih.






No comments:

Post a Comment