Ramadhan ke 6- Selasa 22 06 2015
Resepi Oya
1. Ikan Kerabu masak stim (Ala Thai)
2. Sayur Kailan Goreng
3. Nugget Ayam versi Oya
Ikan kerapu - 1 ekor (dibersihkan)
Bahan-bahan untuk Intinya..
3 sudu gula merah
1 cawan air
1 mangkuk kelapa parut
(anggaran dalam 3 genggam)
sehelai daun pandan.
cara-caranya..
masuk kan gula merah,daun pandan dan air dalam periuk.masak hingga mendidih.,kemudian masuk kan kelapa parut.masak hingga air kering..kemudian angkat dan ketepikan.
sekarang kita buat kulit nya:-
bahan-bahan:-
4 sudu besar tepung gandung.
1 cawan air.
sedikit garam
sedikit pewarna hijau,
Cara-cara nya:-
masuk kan semuanya dalam pengisar dan kisar la sampai tepung tak de ketul2.
jangan cair sangt dan jangan pekat sangat..
Cara masak:-
guna kuali leper untuk mudah kan memasak..
kualai ada telinga tu pun ok je...
sapu minyak kat kuali..
cedok aduanan kulit tu dalam satu senduk besar.ratakan bagi nipis..
bila dia dah merekah tepi2 tu angkat terus letak kat dalam pinggan.
Ambik inti nya dalam satu sudu..
letak atas kulit nya..kemudian gulung sikit.lipat tepinya sikit dan gulung sampai habis.
dah siap satu..
ulang buat sampai habis aduann dan inti nya tu..
No comments:
Post a Comment