RAMADHAN BUlan ang MUL
RESIPI MAMA hari ini
1. Sotong Masak Hitam- Singgang
3.Gorengan pedas ikan kecil
SOTONG MASAK HITAM-SINGGANG
Bahanbahan
Sotong besar - 3 ekor potong bulat-bulat
Dakwat hitam
Cili masak - cili padi
Bawang besar
Bawang puteh
Halia
Lengkuas - dihiris nipis-nipis
Serai - 2 batang -diketuk2
Sedikit belacan , Asam keping
Garam secukup rasa , minyak
Air- 4 cawan
Kaedah:
1. Kecutkan sotong. Keluarkan dan masukkan dalam bekas,
2. Panaskan minyak. Tumis semua bahan hirisan di atas , termasuk serai, belacan sehingga agak garing.
.3.Masukkan air. Biarkan mendidih.
4. Masukkan sotong berdakwat hitam ., Asam keping. Biarkan sampai mendidih.
PETOLA MASAK AIR BERSOUN
Pelengkap Rasa
Gorengan pedas ikan bilis besar
No comments:
Post a Comment