Ramadhan Hari ke 5 – Isnin 210615
1. Ikan pari masak kuah lada
2. Kangkung GORENG
3. Budu
Dessert:
Pulut + Kuah Durian
Ikan Pari masak Kuah Lada
Bahan-bahan:
Ikan pari - 2 kepingan
( Ikan bawal hitam; ikan tenggiri pun sesuai)
Bendi - 10 biji
Tomato - 2 biji dibelah 4
Daun kari
Asam Jawa - segenggam - ambil airnya
Bawang merah - 6 biji
Bawang puteh - 3 biji
Halia - 1 inci
Belacan - 1 keping kecil -1inci
Cili giling - 3 sudu besar.....semua ini ditumbuk halus
Rempah Kari - 3 sudu besar
Minyak utk masak; Garam secukup rasa.
Kaedah :
1. Panaskan minyak. Masukkan daun kari. Kemudian bahan-bahan yang dikisar. Cili giling dan rempah dibiarkan garing kekuningan.
2. Masukkan air asam jawa..+ air 3 cawan. Biarkan mendidih.
3. Masukkan Ikan . Bendi..Tomato. Belahan cili hijau (jika ada). Biar mendidih dan angkat.
Masak Pulut- Kuah Durian
Bahan-bahan:
Pulut - 1kg
2 biji durian- 10 ulas durian
Gula enau- 1 ketul
Gula pasir- 1 senduk besar
Santan (200ml) + 3 cawan air
Daun pandan
Kaedah:
Pulut di tanak seperti masak nasi biasa.
Kuah Durian:
Masukkan 10 ulas durian .santan + air , gula enau, gula pasir dan daun pandan. Masak hingga mendidih.
No comments:
Post a Comment